Skördefester

Under sensommar och tidig höst ordnas det olika sorters skördefester runt om i landet. Allt skall skördas vid den tidpunkten och det är samtidigt ett ypperligt sätt att ordna en större fest eller en annan mindre sammankomst. Många bönder vill fira det fina året genom att bjuda in vänner och bekanta. Det är även just nu väldigt populärt med ett eget litet växthus där man kan odla lite grönsaker och annat som är trevligt att ha i förrådet till vintern.

Mycket folk och en trevlig stämning

En skördefest brukar bestå av mycket folk och en trevlig stämning. Det bjuds på produkter från den egna trädgården och sådant som är gjort på råvaror som kommer från bondgårdar och andra mindre bruk. Det kan även vara frågan om en sammankomst där alla först hjälper till att skörda efter vilken man sitter samman till en härlig måltid eller firar den avslutade skörden på något annat sätt. Att samlas i ett växthus eller ett uthus kan verkligen vara mysigt då dessa är perfekta både för växter och nöjen. Även hembygdsgårdar har som tradition att ställa till med skördefest för alla som bor i trakten. Ofta kan festerna kombineras med musikinslag samt olika traditionella lekar som för hela familjen samman

Återförsäljning av skörden

I ett traditionellt växthus odlas det ofta både blommor, grönsaker och frukter. Om det är frågan om ett större jordbruksföretag går största delen av skörden till affärer för återförsäljning medan en liten del kanske säljs i små bodar för den lokala befolkningen. I dem säljs det ofta olika spannmål, frukter, grönsaker och blommor. Dessa små bodar kan man ofta se längs med landsvägar eller intill större bondgårdar och jordbruk. På skördefester hör det även till att man får smaka på traditionella maträtter och om man har tur kan man få känna av och se en glimt av den gamla goda tiden. Att ordna skördefester är en härlig tradition eftersom unga och äldre kommer samman för att njuta av det som jordbruket bjuder på.

 
 
 
 
 
petit