Auktioner på nätet – tips för nybörjaren

Internet har skapat en helt ny värld av möjligheter när det gäller att buda på objekt på auktion, men för en nybörjare kan det kännas överväldigande att ge sig in i en internetauktion för första gången. Därför tänkte jag här dela med mig av mina bästa tips.

Något som är viktigt när man budar på auktionssidor som Tradera och E-bay är till exempel att man tittar på säljarens omdömen, för att försäkra sig om att man har med en seriös säljare att göra. Annars finns risken att man blir lurad, och betalar för ett objekt som man aldrig får.

Ett annat tips gäller en allmän risk med att buda på auktioner, nämligen att man rycks med, och lägger ett bud som egentligen är högre än det man hade tänkt lägga. Därför kan det vara bra att använda sig av en funktion som ofta finns på auktionssidor online, som brukar kallas maxbud. Det innebär att man när som helst under auktionen kan lägga in det absolut högsta bud man kan tänka sig att ge för objektet till auktion. Systemet lägger då automatiskt in ett bud från en själv som är högre än det nuvarande, och bjuder över alla som lägger bud därefter, tills man har kommit upp i ens maxbud – då slutar systemet att lägga bud å ens vägnar. På det sättet kan man både försäkra sig om att man inte missar en auktion man vill buda på för att man inte märker att man blir överbjuden, och att man inte överskrider sin budget för just den auktionen. Om man ändå skulle vinna en auktion för ett högre bud än man egentligen har råd med kan en nödlösning vara att ta ett smslån för att betala för objektet. Sedan kan man betala tillbaka lånet när nästa månads lön har kommit in.

 
 
 
 
 
petit