Inreda balkongen

Du behöver inte dra djupa suckar för att du inte äger en stor, grönskande trädgård. Även du som bor i hyres- eller bostadsrätt med balkong kan med enkla medel förvandla balkongen till din egna favorithörna. Tänk på att möbler och liknande ska anpassas till storleken på utrymmet. Ett bra knep är att inreda på höjden. Köp blomlådor som går att hänga över balkongräcket och mindre bord utan bordsben som även dem hängs upp. Blomkrukor och andra inredningstillbehör placeras bäst på höjden i en vacker hylla. Lägg ut en mjuk matta eller investera i ett billigt klickgolv som är optimalt för den mindre balkongen.

Låt det blomma på balkongen

En grönskande balkong med mycket färger ger en inbjudande framtoning. Du hittar mycket inspiration online och genom en enkel sökning finner du lätt vilka blommor, växter och grönsaker som trivs på balkongen. Det är värt att läsa på om sol- och skuggläge så att du får inblick i vad som passar allra bäst. Om du har du en inglasad balkong har du möjlighet att odla de allra flesta grönsaker och soldyrkande blommor. Tänk på att det ofta blir mycket varmt på en inglasad balkong. Du kan odla kryddor på höjden genom att sticka ner ett armeringsjärn i en större kruka med jord och sedan stapla lerkrukor på varandra, i ett organiserat mönster där varje kruka lutar åt motsatt håll. Det skapar en stabil grund och är ett utmärkt sätt att anlägga en mindre kryddträdgård med. Även rosor trivs bra på balkongen, köp en klätterros som får slingra sig upp på en mindre spaljé.

En egen oas

När du har kommit så långt att du har inrett balkongen med passande möblemang, planterat blommor och odlat växter är det dags att tänka på smådetaljerna. En vacker ljusslinga i taket ger ett dovt ljus. Det finns en stor variation av solcellsdrivna lampor och ljusslingor som är perfekta för just balkongen. Med ett par doftljus från Rituals på balkongbordet får du en härligt inbjudande doft. Lägg ut en skön pläd med tillhörande kuddar. För dig med liten budget kan ett par lastpallar utgöra en perfekt soffgrund. Placera en kraftigare dyna över lastpallarna så har en egen skön lounge-hörna att krypa upp i. Investera även i ett par rullgardiner i bambu som kan användas till att både stänga ute nyfikna grannar samt skänka skugga under soliga dagar. Du kommer inte att vilja lämna din nya oas.

 
 
 
 
 
petit