Bli av med semesterns åkommor

Nog är det härligt med semester och allt vad det innebär. Men sommar och lediga dagar kan även få konsekvenser för din kropp och ditt välmående. Värmen innebär påfrestningar för både fötter och mer känsliga kroppsdelar. Samtidigt som håret slits av alla dopp i det blå.

Så frågan är hur du bäst boostar igång hösten efter semesterns lata dagar? Här kommer de bästa tipsen för en fräsch start på hösten.

Kroppen vs värmen

När det är varmt ute klär vi oss svalare, men trots klädernas anpassning till sommarvärmen påverkas kroppen. På sommaren brukar många av oss använda öppna skor i form av sandaler eller flip flops. Men det räcker inte alltid för att fötter och tår ska kunna andas i värmen. Värmen som uppstår i kroppen måste helt enkelt ut någonstans. Fötterna är kroppsdelar som blir uppvärmda och vi börjar svettas. Inte sällan leder detta till fotsvamp som är en vanlig åkomma och en infektion som kan drabba alla. Den smittar mellan personer via sporer som utvecklas till en svampinfektion, vilket ofta genererar en irriterande klåda. Ibland kan svampinfektion även leda till sveda och det kan lukta illa från infektionsområdet.

När vi ändå talar om svamp som uppstår när kroppen utsätts för fukt och värme bör vi också nämna svamp i underlivet. Det är en åkomma vi sällan talar om, men faktum är att många drabbas av svamp i underlivet en eller flera gånger om året. Med receptfria läkemedel så som canesten som innehåller det effektiva ämnet klotrimazol lindras besvären. Läkemedlet går att köpa som tablett kapsel eller kräm. Precis som vid fotsvamp är det viktigt att behandla svamp i underlivet i tid. Annars finns risken att besvären blir värre, men även att smittan sprider sig till andra delar av kroppen.

Poolbad

Nu för tiden är det inte bara på utlandssemestern vi badar i pool på sommaren. Fler svenskar väljer att installera pool hemma på gården och på flera platser erbjuder kommunerna poolbad utomhus. Barn älskar att bada i pool, men även vi vuxna mår bra av att svalka oss från solens heta strålar. Att hålla huvudet ovanför vattenytan är lättare sagt än gjort. Men för mycket badande under vattnet kan leda till gröna toner i ditt hårsvall. Ofta har kloret blivit beskyllt för att generera de gröna slingorna, men det är faktiskt kopparledningarna som leder vattnet.

För att inleda hösten med ett fräsch hår kan du med enkla medel få bort de gröna tonerna. Blanda askorbinsyra med vatten och häll det över håret. Låt mixen verka några minuter innan du sköljer och schamponerar med ditt vanliga schampo. Det sägs även att upplösta treotabletter ska hjälpa mot poolvattnets missfärgningar. Lös upp ett par tabletter i vatten och gör en “inpackning” för att få tillbaka rätt hårfärg!

 
 
 
 
 
petit